Het verhaal van het spiraal

Er waren eens …

Regels, zoals ik al eerder verteld heb, niemand vindt ze fijn … dat dacht ik toch. Tot ik het even opzocht op Google en enkele redenen vond om er toch blij met te zijn. Reeeeeaaaallly? Ik som ze even op zodat ook jullie er het ‘positieve’ van kunnen inzien – goodluck with that one!

 • Eindelijk een verklaring voor je ochtendhumeur
  – Bakkes dicht, waarom zijn er zelfs mensen wakker om dees uur.
 • CANDY!
  – Eindelijk mag je jezelf volproppen met alles wat normaal niet mag. Het serotoninegehalte in je bloed zit lager, dit moet je dus op peil houden door jezelf vol te steken met chocolade (dhhuuuuuuh).
 • Tijd om te debatteren! Wanneer we ongesteld zijn komen we beter uit onze woorden (= wetenschappelijk bewezen).
  – Het ideale moment dus om eindelijk dat argument te winnen of om je baas even duidelijk te maken dat op je vorige job ze het toch wel nét wat beter aanpakte allemaal.
 • Jeans? Sweatpants are LIFE!
  – We voelen ons opgeblazen en uiteraard proppen we dan onze dikke reten niet in te strakke jeansbroeken (vooral niet wanneer ze net uit de wasmachine komen). Comfy is the new you!
 • Go cry for me Argentina
  – We zijn emotioneler. Bekijk het als een maandelijkse zuivering van de traanklieren en een goed excuus wanneer je te snel butthurt bent.
 • No baby! Whooop Whooop
  – (tenzij je één van de uitzonderingen bent die nog wel ongesteld zijn tijdens hun zwangerschap). ‘Voor het zingen de kerk uit’ werkt NIET!

Dit waren dan ook de enige redenen die ik kon vinden – bummer. Uiteindelijk zijn er 1549844817 (random ingetikt getal) redenen om blij te zijn dat we ze niet hebben … en daar koos ik voor! Ik besloot om een spiraal te laten ‘schieten’- PANG!

(onnuttige achtergrondinfo: zelf had ik altijd veel last van mijn regels. Ik besloot om de pil te slikken en veranderde in no-time van een dubbele rug naar de Pamela Anderson van den Anvers! De eerste jaren waren super. Na 7 jaar kreeg ik toch terug tussentijdse bloedingen en regelmatig infecties van het gebruik van tampons en maandverband. Achteraf gebruikte ik de Divacup, maar toch was het onaangenaam dat ze gewoon kwamen wanneer ze wilden.)

Ik ging eerst naar de gynaecoloog om na te laten kijken of mijn foefemina er wel helemaal klaar voor was. De gynaecoloog overliep met mij welke spiraal ik moest nemen. Ik koos voor het hormoonspiraal ‘Jaydess’. Dit was de kindvriendelijke variant op het welgekende Mirenaspiraal. Dit spiraaltje was kleiner, maar zou wel de mogelijkheid erin houden dat ik lichtjes bleef menstrueren. Bij een hormoonspiraal is dit normaal niet de bedoeling (bij een koperspiraal blijf je wel menstrueren). Ondertussen is er een nieuwe spiraal (Kyleena) op de markt die het beste van beiden combineert. Ze heeft de grootte van Jaydess, maar zorgt (net zoals bij Mirena) dat je niet meer ongesteld wordt. Helaas is de mijne nu al opgeschoten, want anders was ik hiervoor gegaan.

hormonaal-spiraal-inwendig

Wanneer je een spiraal wilt laten steken, moet de gynaecoloog eerst nakijken of er geen soa’s aanwezig zijn. Houd er wel rekening mee dat je vanaf je een spiraal hebt je NIET beschermd bent tegen SOA’s. Ride safe at all times!

Toen alles OK bleek te zijn maakte ik een afspraak voor de lancering. Ik nam die namiddag vrijaf, omdat ik was gewaarschuwd dat het wel kon zorgen voor stevige pijn in de onderbuik. Ik ging mijn spiraal afhalen bij de apotheker en kreeg letterlijk een paniekaanval toen de doos van 30 cm aan mij werd gegeven. Ik draaide bijna weg toen ik moest denken dat er maar een beetje later een paraplu zou ingaan met een grote waarmee ik mijn binnenkant nog niet had eten gegeven. De vrouw achter de balie zag mijn ogen wegdraaien in mijn kassen en stelde me snel gerust: ‘tis een grote doos, maar zo groot is ze ni zé’. Ik knikte nog meer wit dan vleeskleurig en snelwandelde de winkel uit.

Bij de gynaecoloog zat ik op en neer te wiebelen op mijn stoel toen de vorige buitenkwam. Ik werd gerustgesteld toen het meisje zei: ‘Ook voor een spiraal? Geen stress, voelde niks van!’.  Het lastige was wel dat je ongesteld moest zijn tijdens het laten inbrengen. De gynaecoloog kwam me halen en zei: “Je heb toch een Ibuprofen gepakt van 1 gram?”. Waaruit bleek dat ik met mijn halve gram Dafalgan toch niet direct de slimste was.

csm_MK_plaatsen_spiraaltje_4b053d58af

Ik ging liggen en was blij dat mijn gynaecoloog werkt onder het motto ‘hoe sneller we rijden, hoe sneller we thuis zijn’. Ze zei me dat ik luidop tot 3 moest tellen en voor ik bij 3 was, was het kwaad al geschoten.  Daarna volgde zacht maar zeker de eerste buikkrampen. Deze werden heel snel heel intens en ik heb de hele namiddag/avond knock-out gelegen in de zetel met een kruik op de buik. Mijn maandstonden waren ook weg en de volgende dag voelde ik er niets meer van.

In de maanden die kwamen, verloor ik 3kg. De pil had me duidelijk wat dikker gemaakt. Ik had ook nog maandelijks mijn regels. Niet zo hard als vroeger, maar ze zijn er nog wel. Ik kan dus in alle zekerheid zeggen dat mijn spiraal enkel maar positief was. Wat de ervaring perfect zou maken zou zijn dat ik:

 • Totaal geen regels meer heb.
 • Bij mijn ‘number 2’ niet elke keer ziekelijk zou moeten paniekeren dat ik hem eruit kak.

Uiteindelijk ben ik zeer tevreden over mijn spiraal! Minder regels + afvallen + regelmaat = trio aan winnings!

Mijn spiraal leeft nog lang (2 jaar) en gelukkig in mij!

Liefs Savannah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s