’t Stad wordt van mij! – De unieke guide voor het Samenwoonproces

“Welcome to the real world. It sucks. You’re gonna love it!”- Monica

Samenwonen? Het zijn grote stappen. Ik besloot om mijn bomma die heel mijn jeugd prachtig voor mij had gezorgd ‘salut’ (want ‘vaarwel’ klinkt te boring) te zeggen. Ik ging op mijn eigen benen staan (en op die van mijn vriend en zijn beste vriend). En ’t Stad ging van mij worden!

Omdat het een beetje op Friends zal lijken bij ons treat ik jullie ook hier en daar op stukjes uit Friends.

Klinkt als een mooi verhaal! ‘Klinkt als’, …. helaas is het in de realiteit toch niet zo simpel. Als je op de eigen benen gaat staan, zijn er toch veel zaken waar je rekening mee moet houden. Aanschouw hier mijn top 3: ‘da hadde ni gedacht hé-momenten’. Het zijn de fases van het proces die je zelf flink onderschat hebt.

GE ZIJT NIET ALLEEN

Belangrijk: het wil niet zeggen dat omdat je weg gaat van het ouderlijke huis, je met niets of niemand nog rekening moet houden. Hier zijn ze dan, de ‘gezijttochnietvolledigalleen muahahaha-mensen’:

 • De vorige huurder

Allereest is er rekening te houden met de vorige huurder. Bij mij was dit de 3de musketier in het hilarische vriendentrio dat het stekje zou verlaten: Joren.  Hij zou weggaan en ik zou zijn plaats innemen. Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik Joren kende en er een open communicatie kon zijn over alles waar we niet dezelfde mening over hadden.  Elkaar kennen heeft de grote voordelen dat je onderling afspraken kan maken die het voor iedereen makkelijker maken. Joren kon makkelijker zijn spullen verkopen aan ons en kon altijd achteraf nog spullen komen halen. Mijn voordelen waren dat ik de borg niet in één keer hoefde terug te betalen en ik duidelijke afspraken kon maken.

Belangrijk!
De borg:
Controleer of alles nog in de goede staat is. Zo kan ik achteraf de schuld niet geven aan Joren voor wanneer ik de keuken in de fik steek tijdens een kookpoging of de ontsnapte hamster van de buren mee opzuig terwijl ik de gang stofzuig. Omgedraaid kan hij mij de schuld niet geven van het gat in de muur van die ene keer dat hij zijn auditie aan het oefenen was voor het WK luchtgitaar.

“Gum would be perfection.” – Chandler

Gelukkig maar is dit allemaal niet echt gebeurd (langs Jorens kant, ik moet mezelf nog bewijzen, hamsters binnenhouden dus!). We hadden enkel een wijnvlek die we er moesten zien uit te krijgen en wat zwarte vlekken op de muren die we moesten proper maken om de borg te recupereren.

Tip: zet alles op papier! Om al het gezever achteraf te vermijden zet je best alles op papier. De bevestiging dat alles in orde was en wie wat aan wie geeft. Zo is alles duidelijk voor iedereen en kan niemand iemand nog de schuld geven van iets.

15780889_10154909927101996_1705958164143995377_n

Toen noemden ze het nog de Fuckboymansion (LOL)

 • Je huisgenoten

Kies je kamergenoten slim! Omdat ik er later bij kom weet ik al aan wat ik mij kan verwachten. Helaas kan je geen audities houden om erachter te komen wie er altijd naar Blokken wilt kijken of wie er even lang doucht dan dat ik op een step van Antwerpen naar Chakamaka trappel.

Ik ga de spanning eraf halen: ik heb geluk! Mijn roomies zijn dé beste. Ik heb mijn geweldige vriend Jeremy die de ultieme partner in crime vormt en één van zijn beste vrienden Alexander Verstappen. Alexander heeft ook een ZALIGE vriendin (Romy) waarmee ik, gelukkig maar, meteen een goede klik had! Als ik ons moet vergelijken met Friends dan ben ik ongetwijfeld Monica, Jeremy is een combinatie tussen Joey  en Chandler en Alexander is Ross.  Alexander is onze financieel beheerder, de teamleader en de rechter. Ik ben de voorzitter van het feestcomité, de advocaat en de coach. Jeremy is Jeremy (vaak is voor hem alles goed en hij motiveert ons als we het even niet meer zien zitten).

Tip: durf eerlijk zijn! Bespreek, beleefd en kalm, de dingen waar je het eens mee bent en de dingen waar je het niet eens mee bent. Het is niet verkeerd om teammeetings te organiseren waarin de duidelijke taakverdeling wordt besproken en wat iedereen wel en niet oké vindt.

27336413_1693833197306671_1667918913494662021_n

 • De familie die je achterlaat

Ik vertrek bij mijn bomma en dat valt zwaar. Het belangrijkste advies dat ik jullie kan meegeven: maak geen beloftes! Maak hoogstens één belofte. Ik beloofde haar dat we elke eerste zondag  van de maand zouden afspreken. Al de rest zal je haar moeten bewijzen. Je zal zelf moeten laten zien dat je inderdaad zo snel mogelijk terugbelt, je asap antwoord op haar berichtjes, je af en toe eens toevallig binnenspringt en haar af en toe eens komt ophalen.

23755822_1621644401192218_124226490526506009_n

De allerliefste mouche!

Gij zult ni zomaar vlotjes verhuizen

Onderschat de verhuis niet! Reken hier genoeg tijd voor. Enkele tips:

 • Uw auto is kleiner dan u denkt
 • U vindt moeilijker grote dozen dan u denkt
 • U zal uw schroevendraaier vaker nodig hebben dan u denkt
 • U zal meer terugvinden dan u dacht te hebben
 • U zal meer moeten weggooien dan u oorspronkelijk van plan was
 • Uw nieuwe woonst zal er eerst uitzien alsof er 10 bommen zijn ontploft
 • U zal uw nief gerief eerst moeten bij elkaar duwen in een rommelhoop vooraleer u kan herordenen
 • U zal uzelf moeten belonen voor uw harde werk

Rachel: “So basically you get your ya-yas from taking money from all of your friends?”

Ross: “Yeah.”

Chandler: “Yes, and I get my ya-yas from Ikea. You have to put them together yourself, but they cost a little less, so…”

Gij zult moeten leren koken

Het moeilijkste deel: koken! Bweik. Fast food was mijn levensmotto tot ik besefte dat het duur was. Je zou kunnen denken: voor dat geld kan ik het begot zelf niet maken. Maar voor dat geld heb je geen geld meer over om naar de fitness te gaan of nieuwe broeken te kopen omdat je Big Mac-reet er niet meer in geraakt.

Gezond leren koken is dus de boodschap. Voor mij een ultieme uitdaging met mijn twee linker handen. Savannah Kos kent maar één recept: AIKI Noodles. Helaas kunnen we dat niet elke dag eten en is een dringende upgrade van Restaurant comme chez Kos noodzakelijk! Maar hoe doe je dat? Hoe maak je van een keukenprinses die evengoed kookt als dat ze kan kogelstoten een toekomstige kandidaat voor Masterchef? Het antwoord is: babysteps. Koop kookboeken (voor dummies of debielen) en zet ze even aan de kant. Begin met voedselpakketten. Dit idee kreeg ik van mijn collega’s. Bij Albert Heijn verkopen ze dozen waar alle ingrediënten inzitten die nodig zijn voor één bepaald gerecht. Op deze manier kan je de hoeveelheden al niet verbrodden  (niemand heeft graag 1 balletje in de tomatensoep MET balletjes). Het is het goedkoper alternatief van Hello Fresh en de handleiding is zeer duidelijk. Het enige dat nog kan misgaan is dat je het eten laat aanbranden, maar wat is er nu zo erg aan een extra krokante laag?

“I grew up in a house with Monica, okay. If you didn’t eat fast, you didn’t eat.”-Ross

Afgelopen weekend slaagde ik erin om Indian Curry met rijst en kip te maken + tomatensoep. Het enige dat er niet bij stond (en nu mag je écht lachen) was hoe je de mixer gebruikt. Vlotjes haalde ik hem uit de soep … terwijl hij nog aanstond. Ik beloof je wel: dit soort domme dingen doe je maar één keer.

eten

Voilà dit waren MIJN tips. De belangrijkste aspecten van het net samenwonen. Binnen een maand breng ik opnieuw verslag uit, als ik dan nog al mijn vingers heb (want godverdomme is nen ajuin snijde iet moeilijk!).

Liefs

Savannah Kos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s