Neuscorrectie en teveel details

Bijna een jaar geleden liet ik mijn neus ‘corrigeren’ (zoals ze dat zeggen). Sinds ik mijn foto’s deelde op mijn socials stroomde de ene vraag na de andere binnen. Ik besloot dus om openlijk te schrijven over mijn plastische chirurgie.

Plastische chirurgie zal altijd taboe blijven. Mensen vragen zich af: ‘Wat is er mis met uw lijf?’ of ‘Waarom tattoos, ge zijt toch gene kleurboek?’. Wel mijn lieve ronde Harry, als iedereen gelukkig moet zijn met hoe hij eruitziet, waarom vreet je dan als een konijn als je ook gewoon gelukkig kan zijn met je traag metabolisme? – Oké, ik geef toe, deze reactie is overdreven, want ik heb het eeuwige respect voor mensen die willen afvallen.
Het punt blijft wel hetzelfde, we zijn niet volledig gelukkig met hoe we eruit zien. Je lichaam is het prachtigste instrument dat je ooit zal bezitten, dus zorg dat je jezelf er comfortabel in voelt.

Moraliteitsknop en eerste consultatie

Ik twijfelde ook eerst. Ik was bang voor de reacties van anderen. Ik besefte dat de reacties van anderen niet opwogen tegen de drang naar een mooiere neus. Ik schakelde mijn moraliteitsknop om en stapte het GZA Sint-Vincentius binnen.  Ik deed enkele tests en al snel werd duidelijk waarom ik altijd zo snel en lang verkouden was. Ik had chronische sinusitis, een dubbele neusklep en een scheef tussenschot. De combinatie van de drie zorgde ervoor dat anderen mij vaak terecht een Snotjoenk konden noemen. Ik stelde mij hier vroeger minder vragen bij. De ene heeft hooikoorts, de andere een allergie aan snoep en nog een ander haar oorlellen zwellen op van te diepe tongzoenen. En ik? Ik was een Snotjoenk.

De dokter zei het duidelijk: ‘Goed en slecht nieuws! Goede nieuws is dat uw ziekenkas minder moeilijk gaat doen en het slechte nieuws is dat het dus ook wel echt nodig is’. Ik zag het slechte nieuws niet. Zelf heb ik 8 allergieën voor antibiotica, waardoor ik dankzij een scheet van de mevrouw voor mij aan de kassa ziek kon worden en weer een week aan de aerosol kon gaan hangen. Gezellig was vaak anders. Voor mij was het een duidelijke WIN-WIN. Ik koos toen meteen ‘mijn vorm’ zonder enig besef dat dit mijn gezicht totaal zou veranderen. Ik kon kiezen tussen een skiloop, een wipje of een rechte neus. Uit schrik voor de ‘fakeheid’ koos ik voor een skiloop. Deze vorm geeft een zacht buiging vanboven aan je neus.

Tips voor de eerste consultatie:

 • Bereid je vragen voor: bv. wat is de impact? Hoelang thuis? Verzorging?
 • Besef dat je gezicht er anders zal uitzien en denk dus goed na over jouw gekozen vorm.
 • Heb geen schrik voor de fakeness. Chirurgen zijn er in gespecialiseerd om dit er natuurlijk te laten uitzien.
 • Reken een 1000 euro voor je All-in New Nose.
 • Oefen op je mondademhaling!

De operatie

Ondanks dat mijn stresslevel meeviel, ging ik dood van de honger en dorst (dacht ik). Ik kreeg te horen dat ik pas 4 uur later geopereerd zou worden en nam enkele kleine slokken water. Uiteraard was mijn dokter Murphy en zodra de laatste slok de uitdroging in mijn binnensmondse woestijn had verzacht, kwamen ze vertellen dat ik vervroegd geopereerd zou worden. Voor ik het wist lag ik op de operatietafel. De anesthesist overliep mijn allergieën en mijn chirurg kwam aan de operatietafel even vragen of het toch niet oké was om ineens mijn neusgaten wat groter te maken. Mijn verstand had ik die ochtend in mijn bed laten liggen dus ik knikte half verlamd: ‘euhm ja sgoe, kgaan er nimer voor terugkomen’.  Ze lachten en er werd me verteld dat ik het gevoel zou krijgen alsof ik in een discotheek zou zijn en tot 3 moest tellen. 1 -2 -… .

Tips:

 • Zoek geen filmpjes op over hoe de operatie in zijn werk gaat.
 • Laat je niet gek maken door verhalen over mislukkingen, want die zijn er over alles.

De nachtmerrie

De recoverykamer. De enige reden dat ik mijn operatie niet meer zou doen, moest de tijd teruggedraaid worden. Ik werd wakker en voelde meteen dat niet enkel mijn oude neus ‘byebye’ had gezegd. Ik kalmeerde lichtjes toen ik geen organen vond tussen mijn storm aan kots.  Ergens tussen het wegvallen, het kloppen op mijn gezicht, het constant kotsen en het continu openspringen van mijn neus door de druk, was mijn hemd vanachter losgekomen. Door het  op en neer komen was dit ook nog eens afgezakt. Daar lag ik dan … vol bloed, kots, ogen als wereldbollen, een gezicht dat onder 10 camions had gelegen en NAAKT. Verlamd door mijn eigen gebrek aan trots zag ik de dokters aankomen. De verpleegster wilde net mijn plakkers/draadjes komen goed hangen, toen een andere verpleegster, voor de ogen van alle andere aanwezige dokters, mijn dekentje wegnam.  ‘HALLOOO’ riepen mijn borsten naar hen, toen ze snel het dekentje in shock teruglegde en de dokters meldde dat het voor hen ook weer een goede dag op die manier was geweest. Het was de afgang die me terug KO sloeg in mijn slaap.

Tips:

 • Meld zeker aan de anesthesist wanneer je al eens slecht heb gereageerd op verdoving. Zij kunnen ervoor zorgen dat je de volgende keer minder heftig reageert.

De volgende ochtend

Geen oog had ik dicht gedaan en ik voelde me enorm slecht. Slapen had er niet ingezeten, want de verpleegsters zeiden dat mijn ogen enkel nog dikker zouden worden dan.  Ik keek door 2 spleetjes en mijn kamergenote probeerde mijn crisis zo klein mogelijk te houden door te liegen dat ik er best nog wel oké uitzag voor zo’n zware operatie. Mijn operatie had 4 uur geduurd en daarbovenop had ik nog eens 3 uur aan het nudistenstrand gelegen (= recoverykamer). Ik ging naar huis  (na 1 nacht) en besloot om vol goede moed aan mijn recovery te beginnen.

Tips:

 • Probeer zo recht mogelijk te ‘slapen’.
 • Gebruik je vaardigheden die je geoefend hebt als mond-ademhaler. Blijf rustig wanneer je niet gewend bent om door je mond te ademen, dit zal uiteindelijk een reflex worden.

Recovery

Ondanks veel mensen denken dat de recovery van een neus lang duurt, viel dit best mee. Op de 4de dag was mijn zwelling van mijn ogen naar mijn wangen gezakt en maakte dit het al veel aangenamer. Ik kreeg veel hulp van mijn bomma bij het spoelen van mijn neus. Dit was lastig omdat de zoutwaterspoeling moeilijk in mijn neus te krijgen was.  Mijn gezicht veranderde snel en ik was benieuwd wat er onder de gips zat. Na 9 dagen werd mijn gips eraf gehaald en werden de walvissentampons uit mijn neus getrokken. De check-ups blijven lastig, maar daarbuiten heb ik nooit kunnen klagen van pijn.  Na 10 dagen mocht ik terug gaan werken en zag ik enkel nog maar een beetje blauw aan mijn wangen.

Tips:

 • Ik sliep de eerste dagen in de zetel. Zo bleef ik automatisch rechter liggen en verdween de zwelling sneller.
 • Ondanks dit niet gemakkelijk is moet je het toch volhouden. De spoeling helpt echt tijdens het genezingsproces.

Vandaag

Vandaag de dag adem ik erop los! Geen stukje lucht, parfum of scheetje dat aan mijn aandacht kan ontsnappen. Ook ben ik in het afgelopen jaar maar één keer verkouden geweest en was dit na een paar dagen terug opgelost = ZALIG! Mijn neus is zachtjes hersteld en mijn gezicht ziet er beter uit. Ik voel me zekerder en voel me beter.

Ook van plan om het te doen? Nog vragen? Of wil je jouw ervaring delen? Drop het in de comments, dat zou het neusje van de zalm zijn. 😉

Savannah Kos

12 gedachtes over “Neuscorrectie en teveel details

 1. Ellen Jansens zegt:

  Wie was je arts? Vroeg je specifiek naar een neusoperatie of ging je informeren naar het waarom je zo vaak ziek was? Het resultaat mag er zijn!

  Like

  • Savannah zegt:

   Hoi Ellen! Ik had dokter Declau. Hij werkt in het Sint-Vincentius ziekenhuis in Antwerpen. Ik ging er heen om te kijken wat er aan mijn lelijke neus kon worden gedaan in eerste instantie. Ze doen dan een volledig onderzoek en zo kwam ik erachter dat ik ook chronische sinusitis had en een dubbele neusklep. Bedankt! Ondertussen hebben 2 anderen na het lezen van mijn blog ook een operatie bij Declau ondergaan en beiden waren ook succesvol. Eens op consultatie gaan, geeft vaak al antwoord op veel vragen. Groetjes Savannah

   Like

 2. Sandra zegt:

  Hallo Savannah, je neus ziet er heel mooi uit. Ik heb al vele jaren een haatverhouding met mijn neus. Denk erover om het ook te laten doen. Had jij een operatie volgens de open of gesloten techniek ?

  Like

  • Savannah zegt:

   Hoi Sandra

   Ik twijfelde ook. In twijfel gevallen raad ik iedereen aan om eens op consultatie te gaan.

   Open of gesloten kan je denk ik zelf niet kiezen. Mijne was open, maar de persoon die na mij werd geopereerd had een gesloten operatie. Bij gesloten gaan ze langs binnen en zetten ze zo je middenschot terug recht. Bij een open maken een ze een klein sneetje onder het topje van je neus en doen op die manier het bovenste vel van je neus naar achter. Ik denk dat dit afhankelijk is van wat ze nu net moeten doen.

   Hopelijk gaf dit antwoord al een beetje een antwoord.

   Fijn weekend.

   Liefs

   Savannah

   Like

 3. Sandra zegt:

  Dankjewel voor je antwoord, lieve Savannah. Heb al een afspraak in uz Gent binnen 3 weken (bij plastische chirurg) maar ik ga toch ook eens op consultatie gaan bij dr. Declau.
  Superfijn weekend ! x

  Like

 4. Sandra zegt:

  Dag Savannah, na jaren van twijfel en frustratie heb ik de knoop doorgehakt. Vorige week woensdag ben ik geopereerd door prof declau. Het is best wel heavy geweest. Mijn neus moest terug gebroken worden en terug worden opgebouwd, bobbel weggeschaafd, bindweefsel genomen uit mijn schedel om alles egaler te maken. Ook het tussenschot werd rechtgezet. Donderdag mag de spalk eraf, de draadjes eruit en de siliconen plaatjes worden ook verwijderd. Ben echt heel bang voor het resultaat. Maar ik heb wel het volle vertrouwen in de dokter. Ik kan soms nog altijd niet geloven dat ik dit heb aangedurfd. Zat er bij jou nog veel zwelling na het verwijderen van de spalk? Vele groetjes, Sandra

  Like

  • Savannah zegt:

   Hoi Sandra! Vanwege vakantie is jouw reactie aan me voorbijgegaan. Mijn excuses! Hoe is het resultaat? Bij mij was de zwelling op 10 dagen weg. Vanaf de spalk weg was werd het 2 daagjes terug een beetje dikker en dan gelijk veel minder. Het resultaat was ook voor mij heel spannend. Belangrijk nu is dat je echt de tips volgt en de naverzorging correct doet. Ik heb nog wel een tijdje blauw gezien onder de ogen. Heeeeel veel succes nog! Liefs Savannah

   Like

 5. Sandra zegt:

  Hey Savannah,
  Vandaag ben ik op controle geweest en het ziet er prima uit. Nog een lichte assymetrie door zwelling maar dat is normaal. De dokter heeft mij gezegd dat dit langzaam zal wegtrekken. Ik ben nu al suuuupertevreden met het resultaat. Nog geen seconde spijt gehad. Ik wil je dan ook hartelijk bedanken omdat jij zo open hebt geschreven over je neuscorrectie. Zonder jou had ik deze dokter nooit gevonden. (ik woon in Vlaams-Brabant). 1000 x bedankt en veel warme groetjes,
  Sandra

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s