Hij en zij praten, wie wint?

Na wat met mijn ‘homies’ gesproken te hebben, was het tijd om het verschil tussen mannen-en vrouwenpraat neer te schrijven. Voor deze post heb ik vele wetenschappelijke onderzoeken gelezen en veel research gedaan. Wat er als allereerst niet te ontkennen valt, is dat er een duidelijk verschil is tussen beiden. Natuurlijk houdt dit niet weg dat er geen mannen bestaan die praten als vrouwen en omgedraaid. Wat zijn nu de échte verschillen die ik, zonder te liegen, kan laten verschijnen op deze blog?

telling.jpg

Vrouwenpraat  –  chaos

Er werden veel onderzoeken gedaan om een duidelijk zicht te kunnen krijgen op alle verschillen. Het meest bekende onderzoek is het ‘mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus-principe’. We kennen ook allemaal de uitspraak waarin we ‘ze niet allemaal over één kam mogen scheren’. Niet alle mannen komen van Mars en zeker niet alle vrouwen komen van Venus. Zoals eerder gezegd houden wij vrouwen er ook wel eens van om als echte ‘venten’ (whatever-that-means) te gedragen. Het komt er dus op neer dat er nog te veel individuele verschillen zijn tussen vrouwen en mannen apart om tot waterdichte resultaten te komen.

Wat er wel vastligt, is dat de mannelijke taal dichter aanleunt bij de norm dan die van vrouwen. Ja boys, 1-0 voor jullie. Wij vrouwen praten in het algemeen met een hogere (zeg gerust: schelle) stem. Onze hoge stemmen zorgen ervoor dat we overkomen als stresskippen die zonder hoofd rondlopen en waarvan er dringend wat pluimen geplukt moeten worden. De stemmen van mannen liggen lager en hierdoor schijnen jullie meer gezag uit. Los van het feit dat wij als vrouwen het hier warm van krijgen op plekken waar dit niet zou mogen, is jullie kans op het krijgen van een job hierdoor groter.
Ja jongens 2-0 ondertussen.

Laten we één minuut stilstaan bij de stem van Vin Diesel – rrrrrrr

Al vanaf de geboorte hebben vrouwen toch een lichte voorsprong. De linkerhersenhelft van de vrouwen ontwikkelt sneller, waardoor we over grotere woordenschat beschikken en een betere uitspraak. We kunnen hierdoor ook vlotter moeilijke zinnen maken en dit zorgt ervoor dat we tijdens onze schooltijd taalvaardiger zijn. Hoe vaak hebben wij als vrouwen al niet gehoord dat ‘we het goed kunnen uitleggen’.
Ja deze lijkt me duidelijk: 2-1.

Als vrouwen spreken we netter dan mannen. Mannen wijken bewust af van het Standaardnederlands omdat ze anders niet ‘mannelijk’ genoeg overkomen.  Dit blijkt weer wanneer ik mijn vrienden tegen elkaar zie pronken, na enkele biertjes, over hun tindermatches. Het level aan machopraat dat op zulk moment naar boven komt is zo hoog, dat ik bijna moet kotsen uit angst dat er enkele ‘hete peren’ zo over mij zouden praten. Ja mannen hierdoor krijgen jullie echt wel 1 punt aftrek: 1-1.

En voor de echte strevers onderons nog wat feiten uit onderzoeken:

  • Fonologisch: toonhoogte (hoger bij vrouwen), resonantie, intonanie, stemvolume (mannen praten luider), vragend intonatiepatroon (vaker bij vrouwen) en dynamisch bereik.
  • Spreekstijl en woordgebruik: krachttermen (vaker bij mannen), moeilijke woorden (vaker bij mannen), verkleinwoorden (vaker bij vrouwen), versterkingswoorden (vaker bij vrouwen).
  • Gesprekken: mannen nemen vaker de leiding in een gesprek en durven meer grappen tussendoor maken.
  • Lichaamstaal: vrouwen zijn actiever en hebben meer aandacht voor die van de anderen. (Bv. vrouwen knikken meer.)

En als allerlaatste nog een kleine handleiding

guide

Na de mooie eindstand  1-1, kan er besloten worden dat we aan elkaar gewaagd zijn!

Adios amigos,

Savannah Kos.

Martin Garrix & Bebe Rexha – In the name of love

3 gedachtes over “Hij en zij praten, wie wint?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s